Estera Anastasiu

Memoria, pe cât poate fi de fascinantă și de impresionantă, pe atât poate fi de înșelătoare și capricioasă. De câte ori nu am fost convinși de adevărul părerilor noastre care, la confruntarea cu faptele, s-au dovedit a fi auto-iluzionări, și câte conflicte nu s-au creat din simplu fapt că oamenii aleg să recurgă la propriile amintiri vagi și opinii formate din ce au auzit, în loc să cerceteze cu dedicare sursa acestora? Fie că este vorba de soluționarea unor dileme vechi sau de dictarea unui curs de acțiune în prezent, istoria scrisă a reușit în multe ocazii să ofere o direcție celor ce au căutat una, venind în completarea sau chiar corectarea memoriei individuale dar și colective.

Este ceea ce istoria a făcut pentru medieșeanca Estera Cioban (căs. Anastasiu), care astăzi împărtășește cu toți cei care doresc să afle câte ceva despre iubitul ei oraș natal o lucrare menită să fie o sinteză a faptelor care au fost înscrise și, mai important, care ar putea fi înscrise în memoria noastră referitoare la această localitate, aducându-ne totodată fiecăruia dintre noi aminte să nu uităm să prețuim valoarea și potențialul punctului din care am pornit la drum în această viață.

Ca mulți alți colegi de-ai ei, după terminarea liceului, Estera și-a îndreptat pașii către faimosul Cluj, unde sălile Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai au fost locul în care urma să aibă loc prima modelare masivă a gândirii și a înclinației sale ca scriitor. Secția aleasă de ea, Literatură Universală și Comparată, i-a sporit apetitul pentru parcurgerea și mai în amănunt a culturii lăsate în urmă de civilizațiile spațiului european, astfel că, după absolvirea facultății, masterul Societate, artă, identități în Europa Centrală. De la medieval la modern din cadrul Facultății de Istorie și Filozofie a fost cea mai logică alegere. Timpul petrecut printre istorici a venit în ajutorul contrabalansării și echilibrării viziunii preponderent artistice pe care tânăra noastră și-o făcuse despre studiu, societate și viață, iar ceea ce avem ocazia să citim astăzi reprezintă rezultatul direct al acestei perioade a vieții sale.

„Cunoaște-te pe tine însuți” – această formulă, care nu a pretins niciodată a fi ușor de parcurs, a stat la baza căutărilor autoarei în bibliotecile și arhivele care cuprindeau informații referitoare la orașul său de origine, cu promisiunea unei elucidări totale la sfârșitul cercetării. Însă nu a fost cazul. Precum știe oricine a pornit pe drumul cunoașterii și al auto-cunoașterii, o asimilare integrală a informației nu este posibilă, întrucât cercetarea în sine împinge orizontul cunoașterii tot mai departe de cel care pune întrebările. În lumina acestei noi realizări, tânăra noastră colegă ne invită pe de o parte, ca, mai mult decât citirea și asimilarea intelectuală a materialului din această carte, să pornim în experimentarea orașului Mediaș, să îi vizităm prețioasele clădiri și străduțe istorice, să ne facem propriile amintiri cu această localitate. Pe de altă parte, suntem încurajați să pornim în căutarea propriului nostru trecut și a propriei noastre identități, iar, în cazul în care eforturile noastre s-ar dovedi fără sfârșit, să adoptăm o variantă ceva mai permisivă a dictonului, care ar suna cam așa; „Creează-te pe tine însuți.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *